1ος Μαθητικός διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα: «Το δέντρο είχε τη δική του ιστορία»

To Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, «Δίοδος»

σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, συνδιοργανώνουν τον 1ο Μαθητικό διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα:

«Το δέντρο είχε τη δική του ιστορία»

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του νησιού οι οποίοι θα συμμετέχουν σε προηγούμενη παρέμβαση πρόληψης που θα υλοποιηθεί στα τμήματά τους, βασισμένη στο εργαλείο πρόληψης: «Το Δέντρο της ζωής».

Λίγα λόγια για το «Δέντρο της Ζωής»

Eίναι ένα ψυχοκοινωνικό υποστηρικτικό εργαλείο βασισμένο στις Αφηγηματικές Πρακτικές (Ncube,2007). Χρησιμοποιεί διαφορετικά μέρη του δέντρου ως μεταφορές που αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές πλευρές της ζωής μας, προσκαλεί τους εφήβους να μιλήσουν ιστορίες για τον εαυτό τους, με γνώμονα την αρχή ότι το άτομο είναι ο «ειδικός» για τη ζωή του και διαθέτει δυνάμεις, δεξιότητες και ικανότητες επίλυσης των προβλημάτων του. Βοηθά τις κοινότητες να συνδεθούν με τις αξίες τους, τα αποθέματά τους και εκείνους τους τρόπους συζήτησης που αναδεικνύουν το υπάρχον δυναμικό τους για λύσεις. Πρόσφατη ανασκόπηση της χρήσης του εργαλείου (Lock, 2016) φαίνεται να δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και στη σχολική κοινότητα καθώς διευκολύνει την ανάπτυξη της ομαδικότητας, την ενσωμάτωση παιδιών που δυσκολεύονται με την κοινωνικοποίηση και την ανάδυση των προσωπικών δεξιοτήτων του καθένα.

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι τα εξής:

Α) Υλοποίηση βιωματικού εργαστηρίου σε μαθητές (ανά τμήμα), από στελέχη του Κέντρου Πρόληψης.

Β) Οι μαθητές φωτογραφίζουν ένα δέντρο και γράφουν ένα κείμενο σχετικά με αυτό. Γιατί το επέλεξαν, τι τους εμπνέει κ.λ.π.

Γ) Πραγματοποίηση έκθεσης φωτογραφίας καθώς και διαγωνισμός για την ανάδειξη 12 φωτογραφιών, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία έντυπου – ετήσιου ημερολογίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για την υλοποίηση των βιωματικών εργαστηρίων στους μαθητές και την επακόλουθη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, μπορείτε να

απευθυνθείτε στον κ. Σπύρο Στογιάννη, Στέλεχος Πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης «Δίοδος», στο τηλέφωνο: 22410-77205 από τις 8.30 πμ- 2.30 μμ. ή στο e-mail: diod187@otenet.gr